Onderzoek

Op deze pagina vindt U informatie over het onderzoek dat ik uit heb gevoerd met de gebarende chimpansees.

Werkend vanuit de Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit) heb ik in de jaren ’90 een groot onderzoek uitgevoerd naar de aard van het gebruik van gebaren door de beroemde gebarende chimpansees aan het Chimpanzee and Human Communication Institute (CHCI) van de Central Washington University in Ellensburg, Washington (USA). Ik heb 22 uur aan videobanden geanalyseerd op het gebruik van gebaren door de beroemde chimpansees Washoe, Moja, Tatu, Dar en Loulis wanneer zij in interactie waren met mensen die ze al langere tijd kenden, gefilmd in de periode 1992 tot 1999. Het totale corpus aan gebruik van gebaren door de chimpansees dat ik heb verzameld, bestond uit 3.448 gebaren-uitingen die konden worden gebruikt voor analyse.

De resultaten van mijn onderzoek waren als volgt. De chimpansees gebruikten hoofdzakelijk object en actie gebaren. Er was geen bewijs voor een semantische of syntactische structuur in combinaties van gebaren die de chimpansees maakten. Langere combinaties bestonden uit herhaling en het aaneenrijgen van object en actie gebaren. De chimpansees gebaarden vooral met een ‘acquisitieve’ motivatie: om objecten en activiteiten van de mensen te verkrijgen. Verzoeken om objecten en activiteiten waren de belangrijkste communicatieve intenties van de gebaren-uitingen van de chimpansees. Benoemen van plaatjes en objecten en het antwoorden op korte vragen vonden ook plaats. Mijn conclusie over dit recente gebruik van gebaren door de chimpansees is dat dit meerdere verschillen vertoond met menselijke taal.

In 2003 verkreeg ik mijn doctorsgraad van de Universiteit van Nijmegen na verdediging van mijn proefschrift GIMME GIMME GIMME. The recent signing behaviour of chimpanzees (Pan troglodytes) in interactions with longtime human companions. Mijn dissertatie beschrijft de geschiedenis van het taalonderzoek met chimpansees en andere apen en presenteert tot in detail mijn eigen studie van de gebarende chimpansees.

Klik hier om een pfd bestand van mijn dissertatie te downloaden uit het archief van de Radboud Universiteit Nijmegen.

In 2005 heb ik mijn eerste wetenschappelijke artikel kunnen publiceren over mijn onderzoek naar het recente gebruik van gebaren door de beroemde gebarende chimpansees in het Journal of Comparative Psychology. Klik hier om het artikel als pdf bestand direct te downloaden.

Op mijn profiel op Academia.edu vindt U al mijn wetenschappelijke publicaties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s