Bio

Mijn naam is Esteban Rivas. Ik ben in 1966 in Nijmegen geboren uit een Spaanse vader en een Hollandse moeder.

Ik heb psychologie en filosofie gestudeerd. De eerste twee algemene jaren van beide studies heb ik afgelegd aan de Universiteit van Nijmegen (nu Radboud Universiteit). Met de ingang van mijn derde studiejaar ben ik overgestapt naar de Universiteit van Utrecht waar ik mijzelf specialiseerde in theoretische psychologie, met de onderwerpen bewustzijn en cognitie bij dieren als mijn voornaamste focus. Met filosofie ben ik overgestapt naar de Universiteit van Amsterdam, waar ik specialiseerde in ethiek, met name in de dierethiek.

Mijn psychologiestage heb ik in de zomer van 1993 doorgebracht aan het Chimpanzee and Human Communication Institute (CHCI) van de Central Washington University in Ellensburg in de noordwestelijke staat Washington. In dit instituut verbleef Washoe, de eerste chimpansee die gebaren werd geleerd door mensen, samen met vier andere gebarende chimpansees: Moja, Tatu, Dar en Loulis. Tijdens mijn stage bestudeerde ik het onderzoek wat in het CHCI plaatsvond over het gebaren van deze chimpansees, verrichte ik een studie naar het gebruik van een betonnen “termietenheuvel” en nam ik deel aan de dagelijkse verzorging van de chimpansees. Het was fantastisch om deze chimpansees naar je toe te zien komen en met je zien te gebaren.

In 1994 werd ik assistent in opleiding bij professor Ton Derksen van wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Nijmegen. Mijn promotie-onderzoek had als doel om nader te bestuderen in hoeverre er meer kennis over de gevoelens en gedachten van apen kan worden verkregen, door secuur en nauwkeurig hun gebruik van door mensen geleerde gebaren te analyseren. In de daaropvolgende jaren heb ik vele werkbezoeken gebracht aan de Verenigde Staten, waar ik contact heb gehad met Roger en Deborah Fouts van het CHCI; met Lyn Miles in Atlanta, Georgia, die gebaren had geleerd aan de orang-oetan Chantek aan de University of Tennessee at Chattanooga; en met Penny Patterson van de Gorilla Foundation in Woodside, California, die gebaren had geleerd aan Koko en andere gorilla’s. Uiteindelijk deed ik een totaalanalyse van het dagelijkse gebruik van gebaren door de CHCI chimpansees in de periode 1992-1999. Na analyse van mijn gegevens schreef ik mijn proefschrift, welke ik verdedigde in april 2003, toen ik mijn doctorale graad kreeg.

Recentelijk ben ik begonnen met het geven van cursussen en lezingen over de onderwerpen van mijn specialisatie.

Ik woon in Amsterdam en heb een fantastische vriend Eric.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s