Documentaire Project Nim met aansluitend gesprek in Brussel

Project_Nim_1Aanstaande donderdag wordt in Brussel de aangrijpende documentaire Project Nim vertoond, over het levensverhaal van een van de chimpansees uit het gebarentaalonderzoek, Nim Chimpsky. De documentaire is uit 2011 en gemaakt door James March. Bestaande uit stukjes film en indringende gesprekken met de mensen die in Nim’s leven voorbij kwamen, wordt Nim’s leven uit de doeken gedaan. Van het weghalen bij zijn moeder toen hij nog maar 10 dagen oud was, de bizarre situatie van een chimpansee die in Manhattan leeft en zonder keuze moet mee doen aan taalonderzoek, het gesol en gesleep met de chimpansee van hot naar her toen het experiment was afgelopen, de verkoop aan het biomedisch laboratorium LEMSIP, tot de laatste jaren in het opvangsoord The Black Beauty Ranch. Het is moeilijk de ogen droog te houden tijdens de film en het zet je echt aan het denken over hoe mensen met dieren omgaan.

Bob Ingersoll, hier samen met Nim Chimpsky in Oklahoma, zal donderdag aanwezig zijn via Skype.

Bob Ingersoll, hier samen met Nim Chimpsky in Oklahoma, zal donderdag aanwezig zijn via Skype.

Organisator van donderdagavond is het debatcentrum Vlaams-Nederlands cultuurhuis De Buren, in samenwerking met Muntpunt, de centrale openbare bibliotheek van Brussel. De avond begint om 18.00 uur met de vertoning van de documentaire. Aansluitend is er een gesprek met mij als deskundige op het gebied van het apentaalonderzoek. Ook is er een live Skype verbinding vanuit de VS met Robert (Bob) Ingersoll, die Nim jarenlang heeft verzorgd en die zich het lot van de chimpansee aantrok en heel veel voor hem heeft gedaan. De avond eindigt dan om 20.20 uur. Het Munpunt is aan de Munt 6 te Brussel. Toegang is gratis. Voor meer informatie klik hier. Tot ziens in Brussel!

Nimdocu

Over estebanrivas

Esteban Rivas is a psychologist and philosopher who has worked with signing chimpanzees. He is currently giving lectures and courses on ape language research, animal communication and cognition, and animal ethics.
Dit bericht werd geplaatst in Dieren ethiek, Taalonderzoek met dieren en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s