Inschrijving nog open Dierlijke Zomerlezing over Taalonderzoek met honden, dolfijnen, zeeleeuwen en papegaaien

Volgende week zaterdag 28 juli, geef ik de tweede Dierlijke Zomerlezing aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Deze heeft als titel Taalonderzoek met dolfijnen, zeeleeuwen, papegaaien en honden. In deze lezing behandel ik het taalonderzoek wat niet met grote mensapen is uitgevoerd, maar met deze andere diersoorten, en waar ook verrassende resultaten uit zijn voortgekomen. De inhoud van de lezing bestaat uit de volgende onderwerpen. Ik begin met de dolfijnen, waarbij ik eerst de natuurlijke communicatie van dolfijnen behandel, zoals hun vermogen tot echolocatie en de klik- en fluitsignalen die ze produceren voor hun communicatie. Vervolgens presenteer ik het onderzoek van Louis Herman met de tuimelaars Phoenix en Akeakamai, die tientallen menselijke gebaren hebben leren begrijpen. Deze dolfijnen kunnen daardoor een aantal opdrachten uitvoeren, zoals BASKET BALL FETCH, waarbij het de bedoeling is dat de dolfijn een bal naar een mand brengt. Opmerkelijk is dat ze ook de omkering van deze opdracht, BALL BASKET FETCH goed uitvoeren, door de mand naar de bal te brengen. De dolfijnen kunnen zelfs aangeven of een object aanwezig of afwezig is in hun verblijf. Daaropvolgend behandel ik het vergelijkbare onderzoek van Ronald Schusterman met Californische zeeleeuwen die eveneens in staat zijn tot het begrijpen van tientallen menselijke gebaren.

Welkom bij de Dierlijke Zomerlezingen!
Voor de ingang van de collegezaal.

Het volgende onderwerp in de lezing is het onderzoek van Irene Pepperberg met de grijze roodstaartpapegaai Alex. Daarbij begin ik eerst met een behandeling van de natuurlijke communicatie van grijze roodstaarten en andere vogels. Papegaai-achtigen zijn samen met de zangvogels en de kolibries de enige vogelordes die zang produceren. Ik bespreek daarbij de opbouw van vogelliederen, hoe jonge vogels zang leren en de relatie met speciale zangcentra in de hersenen. Daarnaast gebruiken alle vogels een groot scala aan verschillende soorten roepen voor allerlei functies, zoals een verschillend klinkend alarm voor roofdieren op de grond (het grondalarm) en in de lucht (het luchtalarm). Ook komen de imitators onder de vogels, waaronder de papegaaien, aan bod. Tenslotte presenteer ik dus het onderzoek met Alex, die tientallen menselijke woorden heeft leren produceren voor allerlei objecten, vormen, kleuren en materialen. Hij zou zelfs tot 6 hebben kunnen tellen.

Begin van de eerste Dierlijke Zomerlezing afgelopen zaterdag 14 juli.

Het laatste onderwerp tijdens de tweede Dierlijke Zomerlezing is het taalonderzoek met honden. Ook hier behandel ik eerst kort de natuurlijke communicatie van honden en een aantal recente studies naar het onderscheiden van verschillende vormen van blaffen door mensen en verschillende vormen van grommen door honden onderling. Vervolgens presenteer ik allerlei taalstudies die met honden zijn verricht.

Vroege jaren 1900, Duitsland: Fraulein Ebers houdt een stuk koek op voor de Duitse setterhond Don. Volgens de familie Ebers kon hun hond zijn eigen naam uitspreken en ook de woorden Kuchen, Haben, Hunger, Ruhe en Ja en Nein. Als er buiten lawaai was op straat, zou Don naar het raam gaan en “Ruhe” zeggen.

Al aan het begin van de 20e eeuw waren er wetenschappers die woorden als FOOD en OUT op kaartjes schreven, die honden correct konden gebruiken. De honden zouden ook kunnen rekenen, woorden kunnen spellen en woorden kunnen vertalen. De wetenschappers dachten dat deze honden konden lezen of zelfs telepathisch begaafd waren. In dezelfde tijd was er echter een wereldberoemd Duits wonderpaard, Kluger Hans, die ook allerlei vaardigheden zou hebben als rekenen en woorden spellen. Nader onderzoek liet echter zien dat al deze wonderdieren heel goed letten op allerlei onbewuste aanwijzingen die de mensen om hen heen gaven. Pas zo’n 8 jaar geleden vindt er weer nieuw onderzoek plaats naar het begrijpen door honden van de menselijke taal. In deze wetenschappelijk wel goed opgezette onderzoeken blijken border collie honden honderden menselijke woorden voor allerlei objecten en speelgoed correct te kunnen begrijpen. De Amerikaanse border collie Chaser begrijpt zelfs meer dan 1.000 woorden!

Net als alle andere Dierlijke Zomerlezingen wordt ook deze weer opgeluisterd met veel beeldmateriaal en leuke filmpjes. Uiteraard is er alle mogelijkheid tot het stellen van vragen en voor discussie.

De inschrijving is nog open tot op de dag zelf. U kunt zich aanmelden door mij een email te sturen naar estebanyes@gmail.com De kosten van het bijwonen van de lezing is 25 euro per lezing. De lezing duurt 3 uur, van 12.30 tot 15.30 met een korte pauze in het midden.

De Dierlijke Zomerlezingen vinden plaats in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit te Amsterdam

Afgelopen zaterdag vond de eerste Dierlijke Zomerlezing plaats in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. Voor een zeer geboeid publiek sprak ik over het taalonderzoek met grote mensapen, dat nu al meer dan een eeuw plaatsvindt. U ziet rondom dit bericht een paar foto’s van deze zaterdagmiddag. Ook kunt U hieronder een kort filmpje bekijken waar ik een aantal van de gebaren die de gebarende apen zouden hebben geleerd voordoe. De reacties waren zeer positief. Men vond de lezing “leerzaam,” men had ervan “genoten” en men vond het goed dat ik op deze manier allerlei wetenschappelijke vraagstukken op een begrijpelijke manier voor iedere geïnteresseerde binnen handbereik breng.

Ik zie U graag op zondag 28 juli voor de lezing over Taalonderzoek met dolfijnen, zeeleeuwen, papegaaien en honden. Ook de inschrijving voor de laatste twee Dierlijke Zomerlezingen staat nog open. Op zaterdag 11 augustus presenteer ik het recente onderzoek aan allerlei universiteiten over de intelligentie of cognitie van honden. Op zaterdag 25 augustus tenslotte, geef ik een inleiding in de dierethiek, waar de belangrijkste stromingen op dit gebied behandeld zullen worden. Tot ziens in Amsterdam!

Over estebanrivas

Esteban Rivas is a psychologist and philosopher who has worked with signing chimpanzees. He is currently giving lectures and courses on ape language research, animal communication and cognition, and animal ethics.
Dit bericht werd geplaatst in Cognitie van dieren, Communicatie van dieren, Taalonderzoek met dieren en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s