Herfstcursus HOVO Brabant

Deze herfst geef ik een cursus Communicatie en taal bij dieren voor het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Brabant, op hun locatie in Eindhoven. De beschrijving van de cursus is als volgt: De vraag of de mens het enige wezen met taal is houdt wetenschappers en filosofen al lange tijd bezig. Recent onderzoek onder allerlei diersoorten heeft een schat aan inzichten over communicatie en taal bij dieren opgeleverd. Deze cursus biedt u een breed overzicht, waarbij op kritische wijze naar dierlijke communicatie en het taalonderzoek met dieren wordt gekeken. De cursus bestaat uit de volgende zes colleges:

College 1 – Communicatie en menselijke taal: kenmerken en definities. Om te begrijpen wat taal nu eigenlijk is, beginnen we met wat theorie over menselijke taal. Ook kijken we naar de interpretatie van dierlijke communciatie: alleen een uiting van passies en emoties, of kunnen dieren ook verwijzen naar verschillende zaken in de wereld?

College 2 – Vogelroepen, vogelzang en walviszang. Alle vogels hebben verschillende soorten roepen om met elkaar te communiceren. Daarnaast zingen zangvogels, papegaaien en kolibries liederen met een specifieke opbouw en functie, die ze leren van hun ouders. Wat zijn hier de overeenkomsten met menselijke taal? Ook gaan we in op de liederen die bultrugwalvissen zingen.

College 3: Natuurlijke communicatie van grote mensapen. Hoe communiceren onze naaste verwanten? We behandelen de communicatieve waarde van de gezichtsuitdrukkingen van de grote mensapen, hun specifieke vocalisaties en hun communicatieve gebaren.

College 4: Taalonderzoek met grote mensapen. Vanaf begin 20e eeuw probeerden wetenschappers een menselijke taal te leren aan apen. Het lukte uiteindelijk om chimpansees, gorilla’s en orang-oetans gebaren te leren om met mensen te communiceren. Maar in hoeverre is hier sprake van taal?

College 5: Recent onderzoek van de gebarende chimpansees. Onderzoek met lexigrammen. We behandelen het eigen onderzoek van de docent. Daarnaast gaan we in op het onderzoek waarbij Kanzi en andere bonobo’s communiceren d.m.v. geometrische symbolen (lexigrammen).

College 6: Taalonderzoek met dolfijnen, zeeleeuwen, papegaaien en honden. Kunnen dolfijnen en zeeleeuwen opdrachten uitvoeren die door mensen worden gegeven door middel van gebaren? Kunnen papegaaien met mensen communiceren d.m.v. menselijke woorden? En wat begrijpen honden, katten en paarden van onze communicatie? Recent onderzoek laat zien dat border collie honden honderden menselijke woorden voor objecten begrijpen.

De cursus kan gevolgd worden door mensen van 50 jaar en ouder. Een specifieke vooropleiding is niet vereist. Wel is het handig als U passief Engels kunt begrijpen, want een aantal van de filmpjes die ik zal laten zien zijn niet ondertiteld.

De cursus wordt gegeven op de vrijdagmiddag, van 13.00 tot 14.45 uur. De zes colleges vinden plaats op de volgende data: vrijdag 26 oktober, en vrijdag 2, 9, 16, 23 en 30 november 2012. De locatie in Eindhoven betreft een gebouw van de Fontys Hogescholen of van de Technische Universiteit Eindhoven. De exacte locatie zal nog nader bekend worden gemaakt. De kosten voor de cursus zijn 151 euro. U kunt zich inschrijven op de website van HOVO Brabant. Ik zie U graag in Eindhoven deze herfst!

Over estebanrivas

Esteban Rivas is a psychologist and philosopher who has worked with signing chimpanzees. He is currently giving lectures and courses on ape language research, animal communication and cognition, and animal ethics.
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie van dieren, Taalonderzoek met dieren en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s