Lezing over grote mensapen en hun huisdieren

Op zondag 25 september geef ik een lezing op een cursusdag over kattengedrag in Den Bosch. De dag wordt georganiseerd door Marcellina Stolting en haar Kattengedragsadviesbureau (klik hier om naar haar website te gaan). Stolting is al langere tijd een expert in kattengedrag. Ze geeft adviezen over gedragsproblemen van katten aan hun menselijke metgezellen en ze geeft les over kattengedrag. Samen met Els Peeters, een gedragsbiologe van de Universiteit van Antwerpen, organiseert Stolting meerdere cursusdagen per jaar in zowel Nederland als België, om de meest recente wetenschappelijke informatie over kattengedrag en gedragsproblemen van katten te presenteren aan diegenen die beroepsmatig met katten werken, katten “eigenaren” en ieder ander die geïnteresseerd is. Stolting en Peeters zijn ook oprichters van de Feline Welfare Foundation (KattenWelzijnsStichting), waarbinnen zij goed en gedegen advies en informatie verspreiden over belangrijke zaken met betrekking tot het fysieke en mentale welzijn van katten. Klik hier voor de website van de Feline Welfare Foundation.

Een menselijke grote mensaap en zijn kattenvriend Slungel

Mijn lezing op 25 september heeft als titel “Mensapen en katten” en zal de interessante relaties over de soortgrens heen bespreken tussen de beroemde niet-menselijke grote mensapen uit het taalonderzoek en andere dieren zoals katten en honden. Beroemd is het verhaal over de gebarende gorilla Koko and haar liefde voor kittens. Penny Patterson, haar menselijke metgezel en onderzoekster van Koko’s gebruik van gebaren, beweert dat Koko erg bedroefd was en CRY en SAD gebaarde toen haar eerste kitten All Ball overleed na een auto-ongeluk. Naast kittens genoot Koko ook van het gezelschap van een baby blauwe gaai en verscheidene boomkikkers. De gebarende orangoetan Chantek had een eekhoorn als huisdier. Nim Chimpsky, de gebarende chimpansee van Herbert Terrace’s project in de jaren ’70, vond het heerlijk om met katten en honden te spelen. Echter, later in zijn leven, nadat er met Nim was gesold en hij heen en weer werd verplaatst tussen verschillende instituten en zelfs enige tijd in het biomedische laboratorium LEMSIP doorbracht, maakten al deze onplezierige ervaringen hem minder vriendelijk naar andere dieren toe. Er is zelfs een verhaal dat hij een miniatuur poedel zou hebben gedood. Op dit moment is er overigens een film in de bioscoop in de VS en het Verenigd Koninkrijk over het leven en het lot van Nim Chimpsky. De film heet Project Nim, van de Oscar-winnende regisseur James Marsh, en heeft veel beeldmateriaal van Nim en de mensen die bij zijn leven betrokken waren worden uitgebreid geïnterviewd. De film is gebaseerd op Elizabeth Hess’ boek uit 2008 Nim Chimpsky. The chimp who would be human. Klik hierom naar de website over de film Project Nim te gaan en een trailer te zien. In mijn lezing zal ik dus zowel de affectie als ook de agressie bespreken die grote mensapen betonen jegens andere dieren. Naast de verhalen over de apen in het taalonderzoek zal ik ook een aantal relaties bespreken tussen andere mensapen in gevangenschap en katten en honden.

Affectie over de soortgrens heen

Na presentatie van de manier waarop mensapen in het wild reageren op andere dieren (xenofoob en moorddadig, maar ook vrolijk spelend met bavianen) zal ik eindigen met een korte bespreking van de resultaten die uit het taalonderzoek met grote mensapen zijn gekomen. Ik zal ook een paar korte filmpjes laten zien over Koko en Nim die met katten aan het spelen zijn.

De andere lezingen op deze dag zijn door Els Peeters (De biologische oorsprong van katten en hun gedrag) en Marcellina Stolting (Gedragsproblemen; Socialisatie van kittens; en Meerkatshuishoudens). Voor meer informatie over deze dag en om U in te schrijven, klik hier.

Over estebanrivas

Esteban Rivas is a psychologist and philosopher who has worked with signing chimpanzees. He is currently giving lectures and courses on ape language research, animal communication and cognition, and animal ethics.
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie van dieren, Taalonderzoek met dieren en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s